Tervetuloa

Tervetuloa ehkäpä ärsyyntymäänkin ajatuksistani!



sunnuntai 1. elokuuta 2010

pohdintaa yössä

Tätä päivitystä (oikeastaan yöllitystä) tulen varmasti huomenna häpeämään..Mutta annetaan nyt sormien tanssia näppäimistöllä ja suoltaa nämä öiset aatokseni kaiken kansan luettavaksi.
Ensinäkin, mistä tulee suomenkielen sana "käsittää"? Miettikääpä tuota sanaa ajattelematta mitä se tarkoittaa...Esim. "selättää" on paljon järkeenkäyvämpi...Koska se kuvaa sitä mitä tapahtuu. Eli kun kaveri selätetään,niin se kaadetaan selälleen. Mutta kun käsitetään,niin muka ymmärretään??? Eikö aivoiteta tai päätetä olisi silloin sopivampi.
Mutta sana "päätetä" taas tarkoittaa jonkin asian lopettamista! Käsittäminen voisi mielestäni olla vaikka kättely. Mutta jos sanoisin vaikkapa jollekin miehelle että "en voi käsitellä sinua" niin taaskaan ei menis oikein..Nyt käsittely meinaa taas jonkun asian handlaamista!!! Sekavaa. Onneksi en ole ulkomaalainen.

Toinen kummastus on seisovapöytä..Eli buffee...
Mistäköhän tämäkin nimitys on lähtöisin. Käsittääkseni (vilkutivilkuti) pöydillä on jalat..joten periaatteessa joka ikinen pöytä seisoo. Pöytä kuin pöytä on siis seisova. Jos on jalat, niin se seisoo. Ellei jalat ole mutkalla tai poikki.Mutta silloin pöytä olisikin rikki. Tuoleillakin on jalat. Eli nekin seisoo! Miksi muuten huonekalujen osia on nimetty ihmisen ruumiinosien perusteella? Mutta jos kello seisoo,se on pysähtynyt. Eli paikoillaan. Kello kun toimii,niin se käy. Ei kävele.
Ei ole missään mitään järkeä eikä johdonmukaisuutta! En ihmettele suomenkielen päätymistä maailman hankalimpiin kieliin (vaikka tuskin näistä edellämainituista syistä on johtunut).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti